Стопкадър БНТ 2Интересни имена получиха улици в село до Варна. Четири

...
Стопкадър БНТ 2Интересни имена получиха улици в село до Варна. Четири
Коментари Харесай

Четири улици в село Звездица ще получат имена на зодиакални съзвездия

Стопкадър Българска национална телевизия 2

Интересни имена получиха улици в село до Варна. 

Четири улици във варненското село Звездица ще получат имена на зодиакални съзвездия. Това гласоподава комисията по просвета към локалния парламент, съобщи кореспондент на

Отсечките в обитаемото място ще бъдат именувани „ Скорпион “, „ Стрелец “, „ Телец “ и „ Дева “.

Процедурата е почнала по избор на жители с капиталова самодейност на територията на селото, стана ясно още на съвещанието.

С новото попълнение се продължава досегашната традиция улиците в селото да носят имена на звезди, планети и съзвездия. Всичко стартира с решение на Общински съвет от 2003 година. Нестандартната концепция хрумва на тогавашния кмет Никола Николов. Появяват се имена на улиците като Касиопея, Андромеда, Сириус, Вега, Венера, Марс, Юпитер. Главната улица е " Феникс ", а на нея се намират детската градина, църквата и пощата. На площад „ Галактика “ пък е постройката на кметството. Улиците в Звездица носят имената и на планети от слънчевата система - Венера, Марс, Нептун.

Старото име на селото е Кьоклуджа. В средата на ХІХ век няколко фамилии черкези и татари издигнали на това място бивака си, а след това почнали да построяват и своите домове. Дали му името Кьоклуджа, тъй като мястото било хубаво за стартиране на корени.

Към края на ХІХ век в селото се заселва огромна група градинари от Еленския балкан, а през интервала 1903-1913 година идват и бежанци тракийци от Лозенградско.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР